Kända skejtare

19614701730_7e267982b0_oAli Boulala är ett av de kändaste svenska namnen i skateboardkretsarna. Boulala föddes 1979 i Stockholm och började tidigt att åka skateboard. Genombrottet kom när han i filmen Flip Sorry försöker göra tricket ollie ner för en trappa med 25 steg. Under sina glansdagar hade han sponsorer från stora varumärken såsom Sidecut Wheel, Etnies och Flip. I mars år 2007 var han dock med om en tragisk motorcykelolycka i Australien där hans gode vän och professionella skateboardåkare Shane Cross omkom. Lyckligtvis överlevde Boulala trots kraftiga skallskador. Till följd av olyckan dömdes han till fyra år i australiskt fängelse, men ärendet omprövades och han frisläpptes 2010.

Det finns en hel del kända svenska skejtare, men ingen som är lika stor som Tony Hawk. Hawk är det namn som har kommit att bli ett av de största gällande skateboard. Hans lysande karriär tog fart först när han blev värvad i Stacy Peraltas team, men under hela sin uppväxt utövade han flitigt sporten. Främst är Tony Hawk känd för att vara den första som någonsin gjorde en 900 graders rotation under ett och samma hopp. Dessutom vann han överlägset Skateboard-VM som hölls i Sverige år 1995. Hans framgångsrika marknadsföring i kombination med en ypperlig teknik har bidragit till att han har figurerat mycket i media och att man har skapat kända TV-spel där spelaren får skejta som Tony Hawk.

Ett annat stort namn inom sporten är den amerikanska skateboardåkaren Mike Vallely, som kallas för Mike V. Han föddes år 1970 och blev rankad som proffs år 1986 då han upptäcktes av Stacy Peralta och Lance Mountain. Efter en framgångsrik karriär på tjugo år blev han en av världens mest framstående skejtare och är en förebild för otaliga yngre åkare. Namnet skrevs dessutom för evigt in i skateboardvärldens historiebok när han kom på det avancerade tricket airwalk. Mike V sponsras av exempelvis SoBe, Destructo, SportSkool, Element och Jeep. I de flesta Tony Hawk-spelen finns han representerad och på sidan om åkandet spelar han i ett punkband vid namn Mike V/By the Sword.