Klädstil – En del av skateboardkulturen

5sosuktour2014_(cropped)Klädstilen som vanligtvis benämns som streetwear grundar sig i skateboardkulturen. Ett vanligt misstag är att man förväxlar modestilen med de influenser som kommer från hiphopen. Dessa två skilda klädstilar anses i mångas ögon vara lika, men stilarna har unika kännetecken som har uppkommit när de har växt fram ur olika subkulturer. Bland skejtare världen över är det en oskriven regel att man måste göra attribut med sina kläder för att få fullvärdig respekt som skateboardåkare. Dock bör det understrykas att det finns utrymme för individuella intryck.

Streetstilen har blivit accepterad såväl på den stora modescenen som till vardags bland privatpersoner. Detta är å andra sidan inte helt otippat med tanke på att de flesta modeskapare finner inspiration från stilar ute på gatorna. Varje säsong inom modet dyker det upp nya dolda talanger på gatorna, i form av stylister, moderedaktörer och modeller som får uppmärksamhet av streetstyle-fotografer. Butiker och märken som däremot ofta levererar billigare alternativ av streetdesign är exempelvis H&M och Shestore. Då är det främst en fråga om slitna jeans, skinnjackor med street influenser och trendiga boots. Hippie, punk och rock har även de under de senaste åren influerat klädstilen för skejtare.

Inom skateboardvärlden är det med andra ord viktigt att man representerar sitt livs intresse genom sin personliga klädstil. På så sätt kan man indirekt säga att man tillhör den skara som hanterar konsten att åka med bräda. Street- och skatestilen har som nämnts också accepterats av de som aldrig har satt sin fot på en skateboard. Stilen är skönt avslappnad och har därför blivit omtyckt av många. För att nämna exempel ägde de flesta åtminstone ett par skate-skor i början av 2000-talet. Tidigare var klädstilen klassad som slarvig, men idag bärs den stolt av människor runt om i världen och kan ses på modevisningar. Huvudsaken med kläderna är dock självfallet att man själv trivs och kan åka skateboard i dem.