Välja skateboard

skateboarding-819268_1280När man ska köpa en skateboardbräda är det viktigt att först beakta vilken träsort som man önskar att det så kallade decket är tillverkat av. Lönn är ett av de populäraste alternativen eftersom det är formstabilt, starkt och oerhört hårt. I praktiken innebär detta att brädan håller hårdhänt användning utan att gå av på mitten eller deformeras. Proffsen själva väljer den lyxigaste träsorten kanadensisk lönn, som är märkbart hårdare än kinesisk lönn.

En annan viktig faktor att uppmärksamma är om decket är kall-limmat, vilket ibland kallas för att brädan har kallpressats. Själva fabrikationen av en skateboard går snabbare om man använder sig av varm-limning, eftersom torkningstiden minskas. Kall-limningen som tar längre tid håller dock betydligt bättre och resulterar i en bräda som håller trots svåra fall. Brädornas dimensioner finns det å sin sida flera av. Vilken storlek som passar bäst för ens individuella behov beror främst på fotens storlek och vad man tänker använda skateboarden till.

Om ens fot har en mindre storlek, det vill säga europeiska storlekar mellan 35 – 40, rekommenderas en skateboardbräda som är mellan 7,25 – 7,5 tum bred. Genom att välja en bräda som passar ens fotstorlek förenklas styrningen markant. De flesta brädorna är mellan 7,5 – 7,8 tum breda och passar i regel manliga åkare. Har man en skostorlek som är över 45 behöver man dock en bredare skateboard för att kunna landa bra på decket när man utför olika tricks. Överlag används brädor som är 8,25 – 9,0 tum breda oftast av de som skejtar på ramper, eftersom de är enklast att landa rätt på.

Att definiera exakta specifikationer om vilka truckar som skateboarden ska ha är svårt, men i regel lönar det sig att investera i dyrare alternativ eller välja ett internationellt känt varumärke. Detta är dels för att de vanligtvis är mer flexibla och hållbarare, men också för att de är bättre kalibrerade. Med rätt trucks styr man sin skateboard såväl enklare som mer precist.