Skateboardtricks

skateboard-1013286_1280Ett av de allra enklaste tricken med skateboard som rekommenderas för nybörjare är det så kallade ollie. Tricket går ut på att få brädan att hoppa upp helt från rampen eller marken. Själva tricket utförs genom att åkaren trycker ner skateboardens bakdel, tail, med sin bakre fot. Genomförandet behöver ske hastigt genom att ”poppa”. Nästan samtidigt som man ”poppar” dras den främre foten framåt i syfte att räta ut skateboarden till det ursprungliga horisontala läget. Bäst lyckas ollien om man i luften klarar av att placera fötterna precis ovanför skruvarna så att brädan inte går av på mitten när man landar. Ollien uppfanns år 1978 av Alan Gelfand, vars smeknamn var just ”Ollie”.

Slide å andra sidan är ett trick som fungerar som en utgångspunkt för flera andra trick. Den vanligaste formen av slide är boardslide och utförs genom att glida på skateboardens undre träparti. Glider man däremot på delen framför den främsta trucken har man utfört en noseslide. Tailslide genomförs genom att glida på stycket bakom den bortre trucken och gör man en slide mellan truckarna kallas det som tidigare nämndes lipslide eller boardslide. En slide kan till exempel utföras på ett traditionellt räcke eller i en ramp på copingen, det vill säga de metallförstärkta kanterna. Tricket går även bra att utnyttja när man vill bromsa effektivt. Då tvärställer man helt enkelt upp brädan så att man får en sladd på hjulen.

Kickflip är ytterligare ett av de trick inom skateboardvärlden som hör till grunderna. Namnet antyder på att genomförandet sker genom att rotera brädan. Själva rotationen skapar man genom att ”kicka” med framfoten. I praktiken innebär en kickflip med andra ord att man gör en manöver i det ögonblick som skateboarden befinner sig upp och ner eftersom rotationen sker under brädans kortsida. Sedan roteras brädan tillbaka till sitt ursprungsläge. Tricket finns i en mångfald av variationer, exempelvis 360 kickflip där brädan ska snurra 360 grader under tiden som man gör kickflipen.